בקע בדופן הבטן

בקע בדופן הבטן (או כפי שהוא מכונה בשמותיו האחרים, העממיים יותר – שבר, קילה או הרניה) מוגדר כבלט של איבר או רקמה מהבטן דרך פתח שנוצר בדופן הבטן, בין אם באופן מולד ובין אם באופן נרכש. חולשה קיימת בחותלת שרירי הבטן (המעטפת) מאפשרת את התפתחות הבליטה ההדרגתית, עד למצב של פתח בדופן הבטן או המפשעה, שדרכו נלחצים החוצה רקמה, או, במקרים מסוימים – חלק מהמעי. בקע בדופן הבטן עלול לגרום לתופעות מינוריות יותר (ככאבים או אי נוחות מסוימת), אבל, במקרים חמורים יותר, עלול להחמיר ולגרום לתהליך של כליאת הרקמה הבולטת והיווצרות נמק בה – מצב שנחשב למסכן חיים ומצריך התערבות רפואית דחופה.

בקע בדופן הבטן – מנפצים מיתוסים

הדבר הראשון שחשוב לזכור, הוא, כי על אף, שלכאורה, קל מאוד לזהות מצב של בקע (מאחר והוא מלווה ברשימת תופעות אופייניות למדי – כנפיחות מקומית התת-עורית, כאבים מקומיים המוחמרים בזמן הרמת חפצים, שיעול התאמצות או שינויי תנוחה), בחלק מהמקרים, הסובלים מבקע לא יהיו ערים למצבם, עד להחרפה מהותית אמיתית של המצב. אבחון וזיהוי בקע הוא ברוב המקרים בבדיקת רופא המומחה. בדיקות עזר כמו סונר או CT בטן הם רק בנוסף במקרים נדירים ומיוחדים. התדרדרות כזו, שעשויה להתבטא בהופעתו של כאב מקומי חזק המלווה בתחושת בחילה ובהקאות, מצביעה על התרחשות תהליך כליאת הרקמה הבולטת מהבקע ולהעיד על הסיכון לנמק מקומי בה. מצב כגון זה נחשב מצב מסכן חיים ומצריך ניתוח מיידי לתיקונו.

הדבר השני שחשוב לדעת, בנוגע לבקע, הוא, כי בניגוד למצבים רפואיים אחרים, מצבו של בקע בדופן הבטן אינו משתפר מעצמו בחלוף הזמן, ולכן – הטיפול היעיל היחיד במצב כזה הוא התערבות רפואית – ניתוח בקע "רגיל", או, עדיף מכך, במקרים המסוימים בהם הדבר אפשרי – ניתוח בגישה הלפרוסקופית.

 

מה חשוב לדעת על ניתוחים לתיקון בקע?

מרבית הניתוחים לתיקון בקע בדופן הבטן או במפשעה מבוצעים באופן מתוכנן, כלומר, ביוזמתו של המטופל, טרם הגעה למצב חירום, ומשך האשפוז הממוצע הנדרש לאחריהם, לרוב יגיע עד ל-24 שעות. יחד עם זאת, במקרים מסוימים (למשל, כדוגמת קיומן של מחלות רקע או ניתוח מורכב מהרגיל) משך זמן זה עשוי להתארך אך מעבר לכך.

לפני כל ניתוח אלקטיבי כזה מתקיימות בדיקה מקדימה של מצב הבקע ושיחה בין הרופא המנתח לבין המטופל. במהלכה של השיחה מתקבלת החלטה משותפת הנוגעת לסוג הניתוח הספציפי אשר מומלץ למטופל.

את סוגי הניתוחים לתיקון בקע, ניתן, באופן סכמטי, לחלק לשני סוגי ניתוחים עיקריים:

הניתוחים הפתוחים – ניתוחים שבהם מבוצע התיקון באמצעות ביצוע חתך ארוך מעל הבקע, והתיקון מבוצע על ידי שימוש ברשת המקובעת לאזור ומספקת תמיכה לחותלת שנפרצה או נחלשה. לגישת הניתוחים הפתוחים שייך גם ניתוח Component Separation – ניתוח המשלב פלסטיקה, ומטרתו תיקון הבקע ושחזור דופן בטן המנותח. ניתוחים מסוג זה מאופיינים בחתך הגדול המבוצע במהלכם, בזמן החלמה ארוך ובתופעות נוספות, שהן פועל יוצא של הפרוצדורה הכירורגית המבוצעת במנותח.

הניתוחים הלפרוסקופיים – במקרים מסוימים, הניתוחים הלפרוסקופיים מאפשרים לבצע את תיקון הבקע, באמצעות שימוש בחתכים זעירים שאורכם נע בין 5 מ"מ לס"מ בדופן בטן המטופל. גם בניתוח כזה, תבוצע ההפרדה, תיפרש הרשת המיוחדת ותקובע לדופן הבטן, אולם, כאן – הכל מתבצע דרך אותם חתכים קטנים ובצילום אנדוסקופי. בשל טיב הניתוח, ההחלמה ממנו מהירה וקלה יותר, והמנותח, למעשה, נהנה מכל אותם יתרונות יחסיים של ניתוחים לפרוסקופיים שעליהם כתבנו בעבר.

כאמור, לא כל ניתוח בקע מאפשר שימוש בגישה ניתוחית זו, והצלחת הניתוח תלויה, במידה רבה, גם בניסיונו וברמתו המקצועית של הרופא המנתח.

דילוג לתוכן